tiistai 22. joulukuuta 2015

Imelletetty perunalaatikko


Perunalaatikko on aina pieni jännityksen paikka ja niin taaskin.
Katsoin useampaa ohjetta:
http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2012/12/imelletty-perunalaatikko-eli.html
http://kuusinkotona.blogspot.fi/2013/12/imelletty-perunalaatikko-ohje.html
http://suomalainenjoulu.fi/imelletty-hamalainen-perinteinen-perunalaatikko-eli-tuuvinki

Aika tuuri, että löysin kaupasta Puikula perunoita. Tosin tuurista en ollut myöhemmässä vaiheessa enää ihan yhtä mieltä, koska ne oli multaisia, puikelon muotoisia ja pieniä. Kahden kilon peseminen ja myöhemmin kuoriminen hieman nyppi. Esimerkiksi Rosamundan valmistelutyöt olisi mennyt paljon nopeammin.

Perusohje on näinkin yksinkertainen:

2 kg jauhoisia perunoita
1,5 dl vehnäjauhoja
50 g voita
8 dl täysmaitoa
2 tl suolaa

(siirappia esim. muutama ruokalusikallinen)

Keitä perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä.
Kuori kypsät perunat kuumina.
Survo ne (älä tee liisteriksi).
Lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot hyvin sekoittaen.

Sitten se haastavin vaihe, eli imellyttäminen.
Itse toteutin nyt niin, että koska aloitin valmistelut myöhään illasta niin jätin seoksen uuniin yön yli imeltymään. Käytä digitaalista mittaria lämmön tarkkailemiseen.
Ensin lämmitin seoksen noin 70 asteeseen ja laskin siitä uunin lämpötilaa niin, että läpi yön seoksen lämpö pysyi hieman yli 50 asteessa (lämpötila ei saa laskea alle 50 asteen eikä toisaalta mennä yli 75 astetta).
Aamulla seos mielestäni oikeasti maistui makealta.

Minä kumminkin olen tottunut niin makeaan laatikkoon, että lisäsin vielä siirappiakin.
En ota sitä riskiä, että laatikko maistuukin pelkältä perunamuussilta.

Imellyttämisen jälkeen sekoita seokseen vielä sulatettu voi, maito ja suola.
Maistele makua, jotta tiedät onko omaan suuhun tarpeeksi makea.

Ohjeissa neuvotaan kaatamaan kahteen 1,5 litran vuokaan, mutta minulla tuli jostakin syystä kolme vuokaa.
Tässä vaiheessa pakastan laatikot ja paistan vasta jouluna 150-175 asteessa 2-3 tuntia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti