maanantai 3. elokuuta 2015

Karjalanpiirakoita ja oma versio myös lapselle

Ihana perinneherkku karjalanpiirakat. 
Innostuin jopa tekemään pojalle omat piirakat. Sellaiset, jotka soveltuvat vauvankin suuhun. 
Pakko sanoa, että viitseliäisyys huipussaan. 
Tuskinpa mitään kummempaa olisi tapahtunut vaikka poika maistelisi meidän aikuistenkin karjalanpiirakoita. Näihin ei paljoa suolaa tule. Puuro toki tehdään maitoon, mutta pieninä maisteluannoksina tuskin ongelmia syntyisi.

Vauvan piirakat toteutin niin, että otin normaalista taikinasta erikseen pienen osan ennen kuin lisäsin suolan. Näin vauvan pohjataikina on täysin suolaton.
Riisipuuron keitin riisihiutaleista veteen.
Paiston jälkeen taikina luonnollisesti kuivettuu aika rapsakaksi, joten sen verran poikkesin siitä vauvaystävällisyydestä ja kastoin piirakat erittäin pikaisesti maito-voi seokseen.
En jaksanut pohtia mikä olisi täysin lapsiturvallinen vaihtoehto. Ehkäpä kastaminen äidinmaitoon tai äidinmaitoa ja tippa öljyä.
Koska kastaminen oli niin nopea niin osa rypytyksen taikinasta jäi suht kovaksi ja ne kohdat poistan ennen kuin annan piirakkaa pojalle syötäväksi. Tosin turhaa sekin lienee, koska vauvalle voisi antaa näkkäriä tai kuivaa ruisleipää mutusteltavaksi.
Mutta kai olen niin kamalan varovainen ensimmäisen lapsen kanssa. Annan sille valtavan pieniä palojakin kerrallaan ettei vain tukehdu...


Aikuisten piirakoiden ohje:

1 annos riisipuuroa riisipaketin ohjeen mukaisesti

Taikina:

2 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
2 dl vettä
1 tl suolaa

Voiteluun:

1,5 dl maitoa
3 rkl sulatettua voita

Keitä riisipuuro.
Valmista taikina sekoittamalla suola ja jauhot kylmään veteen.
Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Tästä taikinamäärästä tulee noin 15-20 piirakkaa.
Käytä pulikkaa apuna ja leivo pohjat soikeiksi.
Lusikoi riisipuuroa keskelle soikiota ja rypytä reunat ylös.
Paista uunissa 300-asteessa noin 10 minuuttia.

Paiston jälkeen voitele tai kasta piirakat maito-voi seokseen.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti