tiistai 24. marraskuuta 2015

Kebabia ja pitaleipiä

Kebabpötkö

Uusi hieno uuni koekäytössä.

Taustalla kebab ja etualalla tomaattikastike.


Edessä valkoinen kastike ja takana muita
täytteitä.


















Kebabissa on yllättävän monta työvaihetta, mutta lopputuloksesta aina nauttii.

Pitaleivät:
3 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
noin 5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kuivahiivalle sopivaan lämpöön.
Lisää veteen suola, öljy ja osa jauhoista. Sekoita pieneen määrään jauhoja kuivahiiva ja lisää taikinaan. Lisää loputkin jauhot. Jätä taikina pehmeäksi, mutta käsiteltäväksi.
Periaatteessa pitaleipien pitäisi onnistua niin, että kaulit pitan todella ohueksi ja uunissa kohoaa korkeaksi kupiksi. Käytännössä meillä onnistuu tällä tavalla yksi kahdeksasta, joten nykyään suosiolla kaulin/taputtelen pitan suht paksuksi lätyskäksi. Silloin siihen ei muodostu varsinaista kuppia uunissa, mutta pita pysyy pehmoisena ja sen saa kumminkin veitsellä leikattua auki.
Kohota pitoja noin puoli tuntia ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Kebab:
1 kg naudan jauhelihaa
noin 1-2 rkl suolaa
noin 1-2 rkl mustapippuria
ripaus paprikajauhetta
ripaus chilimaustetta

Pyöritä jauhelihaa yleiskoneessa, jotta jauheliha muuttuu tahmeaksi taikinaksi.
Lisää joukkoon mausteet.
Kääri liha erittäin tiukaksi "makkaraksi" folion sisälle.
Töki foliopötkön pohjaan reikiä haarukalla.
Paista kebabia uunissa ritilän päällä (jotta rasva valuu paketista ulos) 100 asteessa 3,5-4 tuntia.
Anna levätä paiston jälkeen paketissaan vielä 30 minuuttia.
Veistä valmiista kebabista terävällä veitsellä ohuita suikaleita. 
Suikaleet voi syödä sellaisenaan tai käyttää esimerkiksi paistinpannulla ottamassa hieman väriä.
Maustaminen on jälleen täysin oman maun mukaan. Me käytämme varsin hillitysti suolaa vauvan takia.

Kebabin punainen kastike:
400 g tomaattimurskaa
1 sipuli
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl lihafondia
1 dl vettä
1/2 tl mustapippuria
hyppysellinen sokeria
chilijauhetta

Lisää kattilaan tomaattimurska, hienonnettu sipuli, tomaattipyre, lihafondi ja mausteet. Lisää myös hyppysellinen sokeria tuomaan tomaatin aromia esille.
Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia.
Kastikkeen voi tarjota kylmänä tai lämpöisenä, mutta itse suosin lämmintä.

Valkoinen kastike:
4 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
noin 10 cm kurkkua kuorittuna
1 valkosipulin kynsi
suolaa
valkopippuria

Hienonna kurkku erittäin pieniksi paloiksi ja anna valua lävikössä hetki. Voit tehostaa valumista jos painelet kurkkua lusikalla.
Hienonna myös valkosipulin kynsi erittäin hienoksi murskeeksi.
Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta oman maun mukaan.
Tarjoile kylmänä kebabin seurana.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti