sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Gyros

Sunnuntain ja laskiaisen kunniaksi herkkuruokaa eli pitaleipiä Kreikasta.

Pitaleipien taikina on varsin yksinkertainen:

2 dl vettä
1 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl sokeria
1/3 tuorehiivaa
noin 1 litra vehnäjauhoja

Lämmitä vesi ja jogurtti esimerkiksi mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
Lisää öljy, suola ja sokeri.
Lisää lopuksi jauhot ja vaivaa taikinaan hyvä sitko.

Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa pieniä pullia noin 10 kappaletta. Anna niiden kohota noin 15 minuuttia.
Kauli kaulimella tai pulikalla pullat ohuiksi pitaleiviksi ja paista pita kerrallaan kuivalla isolla pannulla.
Älä käytä liian suurta lämpöä, jottei pita pala. 
Voit lopuksi sivellä pitoja oliiviöljyllä.

Yksi pannulla kypsymässä ja kasa valmiita oliiviöljyllä siveltyinä:


















Täytteiksi käykin juuri se mitä kukin haluaa.
Meillä oli täytteinä salaattia, tomaattia, kurkkua, sipulia, broileria, fetaa, ranskalaisia ja tsatsikia kastikkeena.
Ranskalaiset kuulostavat aina yhtä oudolta, mutta niitä siellä Kreikassa pitan väliin laitettiin.



















Lopuksi vielä tsatsikista ohje:

puolikas kurkku
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 tl punaista viinietikkaa
suolaa ja pippuria myllystä

Pilko kurkku hyvin pieneksi silpuksi ja jätä valumaan siivilään noin kymmeneksi minuutiksi, jotta ylimääräisen nesteen saa valutettua.
Survo valkosipuli morttelilla. Survo myös kurkkua morttelilla.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja maistele maku sopivaksi ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti