keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Mannapuurosämpylät

Taisin juuri tehdä yhdet parhaimmista sämpylöistä ja ne valmistui jämäpuurosta, vautsi!
Sämpylät olivat todella rapeita pinnasta ja sisältä uskomattoman pehmeitä, suorastaan kuohkeita. 
Taidan tehdä vieläkin useammin mannapuuroa, jotta saan jämistä näitä sämpylöitä.
Osasyy maistuvuuteen on varmasti myös se, että mannasuurimot on suoraan tilalta ostettu ja ne ei ole laisinkaan niin valkoisia suurimoita kuin mitä kaupan normaali manna on. 
Puurokin on todella paljon maistuvampaa ja väriltään suorastaan ruskeaa.
On se valkoinenkin puuro kyllä oikein hyvän näköistä, mutta tästä ruskeammasta puurosta oikein henkii terveellisyys. 



















4 dl mannapuuroa
1,5 dl kuumaa vettä
1 tl suolaa
hieman vajaa 1 rkl hunajaa
noin 4 dl vehnäjauhoja
noin 1 dl hiivaleipäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
0,5 dl oliiviöljyä

Kuten näkee, on kaikki ainesmäärät vähän sinne suuntaan olevia, koska tein vain fiiliksen mukaan eikä mittoja tullut katsottua niin millilleen.
Jätin taikinan varsin löysäksi, jotta sämpylöistä varmemmin tulee pehmeitä.
Näihin olisi myös riittänyt lyhyemmätkin kohotusajat, mutta kävi niin, että taikina hieman aina unohtui kun lähdin pihahommiin, joten ensin se kohosi tunnin ja ennen uunia taisi mennä toinen tunti. Kaksi kertaa puoli tuntia olisi oletettavasti myös riittänyt.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ohje menee näin, että lämmitä vettä kattilassa ja lisää se mannapuuron sekaan ja sekoita. Siksi lämmintä vettä, että puuro oli jo jäähtynyt ja hiiva tarvitsee lämpöä toimiakseen.
Sekoita joukkoon suola ja hunaja.
Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan.
Lisää loput jauhot ja vaivaa sekaisin.
Lisää lopuksi oliiviöljy.
Kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30-60 minuuttia ja leivo sen jälkeen sämpylöiksi jauhotetulla pöydällä.
Anna kohota vielä 30-60 minuuttia.
Voitele kylmällä vedellä.
Paista uunissa 225-asteessa noin kymmenen minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti