torstai 7. tammikuuta 2016

Luumu-kanelikakku

Etsin yhä edelleen jouluista juustokakkua tai vastaava, joka olisi niin hyvää, että sitä voisi tehdä vaikka joka joulu. 
Edelleenkään sellaista ei löytynyt ja tämä jääneekin tähän yhteen kokeilukertaan.
Ohje on Valion sivuilta.






Piparipohja

150 g pipareita murskattuna
100 g voita
1 tl kanelia

Täyte

4 liivatelehteä
2 dl kermaa
2 prk (á 200g) Valio maustettu rahkaa luumu-kaneli
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Puolukkakastike

4 dl puolukoita
n. 2,5 dl vettä
1/2 - 3/4 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä

Murskaa piparkakut esimerkiksi muovipussissa. Kiehauta voi ja kaneli kattilassa. 
Sekoita voisulaan piparimurut.
Taputtele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija 22cm) pohjalle ja noin 3 cm ylös reunoille. (Itse en saanut sitä nostettua noin paljoa reunoille.)

Paista murupohjaa uunin alatasolla 175 asteessa 7 minuuttia ja anna jäähtyä.

Liota liivatteita runsaassa kylmässä vedessä ainakin viisi minuuttia.

Vaahdota kerma. Yhdistä rahka ja sokerit.
Puristele vesi liivatelehdistä ja sulata ne pienessä kattilassa 1 rkl:aan kiehuvaa vettä.
Lisää liivate rahkan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Lisää kermavaahto.

Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle.
Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa neljä tuntia tai yön yli.

Puolukkakastike:

Mittaa kattilaan puolukat ja vesi.
Anna kiehua keskilämmöllä noin 3 minuuttia. Purista marjat siivilän läpi. Makeuta mehu sokerilla.
Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan kylmää vettä.
Sekoita puolukkamehuun ja anna kiehua hetkisen.
Tarkista makeus ja jäähdytä.

Itse en jaksanut ensimmäisenä päivänä tehdä tätä puolukkakastiketta, mutta kakku on todella mauton ilman sitä, joten seuraavana päivänä kastike oli suorastaan pakko tehdä.
Ja se kyllä oikeasti sopi kakkuun todella hyvin ja maku parani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti